Stilmek tar över Ferex i Byske och får tre nya delägare: ”Jätteviktigt att det finns jobb kvar i bygden”

I juli kom beskedet att Byskeföretagen Ferex AB och Ferex Plåtteknik AB försatts i konkurs. 70 anställda i Byske berördes då av beskedet men nu står det klart att företagen köpts upp av Stilmek – som räddar omkring 60 jobb i Byske. Samtidigt fårStilmek tre nya delägare.

Tomas Ståhl, vd och huvudägare till Stilmek i Skellefteå, konstaterar att den här lösningen innebär att majoriteten av Ferex personal i Byske som berördes av konkursen nu får behålla sina jobb.

– Det blir 50–60 arbetstillfällen som räddas. Tanken är att verksamheten ska drivas som den varit. Sedan ska vi såklart försöka utveckla den, berättar Tomas Ståhl.

Han konstaterar att den här lösningen välkomnades av personalen.

De var tacksamma och kände att det finns en framtidstro igen då vi verkligen vill lyckas med det här. Det är jätteviktigt att det finns jobb kvar i bygden, säger Tomas.

I samband med att affären genomfördes fick Stilmek också tre nya delägare. Dessa är Treac AB, Erik Åström och Susanne Löfholm. Ferex blir det tredje dotterbolaget i Stilmek-koncernen. De övriga är Stilmek Montage och Turnhill.
Ny delägare i Stilmek är investmentbolaget Treac AB med sätet i Skellefteå. För dem blir det den sjätte investeringen i verkstadsgrenen Treac Industri, som investerar i industritillverkande bolag i Norr- och Västerbotten. 

Stilmek är ett anrikt bolag med en expertis som passar perfekt i Treacs investeringsportfölj. Bolaget är en kompetent och pålitlig samarbetspartner till de stora industrierna i regionen sedan ett halvt sekel tillbaka, säger Adam Ådin, vd för Treac.

Han konstaterar att företagen i Stilmek-koncernen nu skapar en komplett helhetsleverantör som kan stötta den pågående industriella expansionen i regionen. Den andre nye delägaren, som också blir ny vd för Ferex, är Erik Åström som återvänder till Skellefteå efter att de senaste sex åren arbetat som gruppchef hos Scania i Södertälje.

Det känns verkligen inspirerande att få möjligheten att leda och utveckla Ferex som kännetecknas av stort engagemang och hög kompetens bland de anställda, kommenterar han.

Susanne Löfholm, marknadsansvarig för Stilmek, blir också delägare. Hon har arbetat hos Stilmek i åtta år och deltagit i ledningsarbetet kring utvecklingen av verksamheten.

Det har varit väldigt inspirerande och jag ser bara möjligheter i förvärvet av Ferex. Som grupp kommer vi att bli väldigt starka, säger hon.

Fabricerade och svetsade komponenter till produktägande företag eller legotillverkning är basen i Ferex verksamhet.  De levererar kompletta system och maskiner till svensk tillverkningsindustri.

Predge expanderar och rekryterar

Predge AB ser en ökad internationell efterfrågan och rustar för kraftig tillväxt och nästa fas i utvecklingen. Företagets molnbaserade lösningar för prediktivt underhåll av maskinell utrustning attraherar kunder över hela världen. Bolaget har nyligen tagit in 35 mkr i en kapitalrunda som ger muskler att genomföra en offensiv affärsplan med en massiv internationell satsning.  Expansionen innebär bland annat att man rekryterar ett 20-tal nya medarbetare under de kommande två åren.

”Vi har haft en fantastisk resa och utvecklat en produktportfölj i världsklass för prediktivt underhåll. Nu har vi fått ett kapitaltillskott som gör att vi kan satsa stort på internationell expansion och förstärka laget på flera positioner.”, säger Bengt Jonsson, VD Predge AB

Kontaktinformation

Predge AB
Bengt Jonsson, VD
bengt.jonsson@predge.se
070-687 86 93

www.predge.se

Ambra Ventilation AB förvärvar IV Inneklimat & Ventilation AB

Ventilationsföretaget Ambra Ventilation i Skellefteå förvärvar IV Inneklimat & Ventilation i Luleå. Länia Företagsförmedling fungerade som rådgivare under processen.

– Det glädjer mig att vi som kollegor på olika marknader hittat en väg framåt där Ambra och IV kan dra nytta av varandras styrkor. Ambras engagemang kommer att bli en frisk fläkt för organisationen och hjälpa IV att växa, säger Anders Drugge, ägare och säljare av IV Inneklimat & Ventilation.

IV Inneklimat & Ventilation blir det första dotterbolaget till Ambra Ventilation. Förvärvet utgör en del i Ambras expansionssatsning och ger möjligheter att verka på en bredare marknad.

–  IV har en stark position på den Norrbottniska marknaden och liknar Ambra i tjänsteutbud och leverans av egentillverkade, kundanpassade lösningar. Tillsammans stärker vi vår kompetens samt får ett geografiskt större upptagningsområde med täckning av såväl Skellefteå och Luleå som Piteå och inlandet, säger Ambras VD Anders Berglund.

 

IV Inneklimat & Ventilation AB

IV har verkat på den Norrbottniska marknaden i över 20 år. Som trogen partner till de lokala industrierna levererar IV tjänster och lösningar inom ventilationsservice, installationer och totalentreprenader. Bolaget har idag 8 anställda samt en verkstad för tillverkning av kundanpassade lösningar.

 

Ambra Ventilation AB

Ambra är Skellefteåregionens största ventilationsföretag verksamt inom ventilationsservice, installationer och industriservice. Bolaget har en fullgod smides- och tunnplåtsverkstad på ca 1000 kvm med möjlighet att tillverka kundunika lösningar, från konstruktion till färdig produkt. Bolaget har 37 st. anställda och har genom åren vuxit och utvecklats tillsammans med stora partners som Boliden Mineral och Skellefteå kommun.

Ambra är ett helägt dotterbolag till investmentbolaget Treac AB i Skellefteå. I företagsgruppen ingår även de helägda dotterbolagen Extena AB i Norsjö, Zone Systems i Skellefteå, Signmaster i Vadstena, samt ett delägarskap i Skelleftehamnbaserade Railcare Group AB.

 

Kontaktpersoner:

Ambra Ventilation AB, Anders Berglund (VD)  070-523 74 85

IV Inneklimat & Ventilation AB, Tommy Jakobsson 070-373 64 16

Treac investerar i Railcare

Det Skellefteå baserade företaget Treac AB, som till två tredjedelar ägs av Transforma företag AB och till en tredjedel av Norra Västerbotten fastighets AB, har idag köpt 440 000 aktier av grundarfamiljerna Dahlqvist och Marklund. Familjerna säljer 220 000 aktier vardera. Detta innebär ett långsiktigt ägande från Treac och att ägarfamiljerna har kvar ca 23% i Railcare.

”Railcare är ett av regionens mest intressanta bolag som har tagit stora steg framåt senaste åren. Bolagets nationellt starka position med kombinerad exportsatsning attraherar oss som industriell ägare. Vi är glada över att vara med i arbetet mot fortsatt expansion och ser ljust på framtiden, säger Adam Ådin, VD Treac.”

”En mycket tillfredställande ägarlösning som både skapar stabilitet och som också tar sikte mot att ta Railcare mot nya framgångar, avslutar Daniel Öholm, VD Railcare.”